Cantincrode: een halve eeuw ontspanning!

Voetballen, tennissen, volleyballen, ontspannen, vrienden maken, samenwerken, genieten, bijleren... Het kan allemaal op Cantincrode in Mortsel.

(Bekijk ook de terugblik op 50 jaar Cantincrode in PDF formaat - 4 MB)

Op 24/08/1953 onstond Cantincrode FC op initiatief van enkele leden van K.B.M.J Mortsel, gegroeid uit oud-leden van K.S.A. Cantincrode en de sport werd het indirecte middel om de leden in de vereniging te houden. De eerste wedstrijden werden gespeeld op een speelveld in de wijk ‘Ten Dorpe’, achter het kasteel. De club werd gesticht op het kasteel ‘Cantecroy’. Vandaar komt uiteraard ook de clubnaam: CANTINCRODE.

Het eerste clubhuis bestond uit een houten ‘chalet’, dewelke in de nabijheid van het speelveld op poten werd gezet. De kleedkamers bestonden uit een reeks afgedankte wagentjes, oorspronkelijk bedoeld voor de wegenwerkers die er hun schof hadden. De bezoekers beschikten over kleine wasteiltjes, de thuisspelers over de waterpomp. Tijdens het tweede voetbalseizoen 1954-1955, trad Cantincrode reeds aan met 2 elftallen. Het grootste deel van de spelersaangroei kwam uit de K.S.A.

Door de verkaveling van de buurt rond het kasteel Ten Dorpe, moest Cantincrode uitkijken naar een andere locatie. Deze locatie werd gevonden te Wommelgem, voorbij het kruispunt van de Krijgsbaan en de Herentalsebaan. Het seizoen 1955-56 kon worden aangevangen. Deze 2 ‘zandbakken’ van terreinen waren voorzien van telkens 2 voetbaldoelen. Na 1 seizoen moesten ook deze terreinen plaats ruimen voor bebouwing. Cantincrode stond terug op straat.

In juni 1956 had Cantincrode nog steeds geen nieuwe locatie gevonden, tot op de hoek van de Dieseghemlei en Osylei een verwilderd terrein werd ontdekt, vol onkruid, boompjes, struiken en het puin van een verdwenen hoveniershuisje. De alleenstaande eigenares uit Antwerpen stond toe dat de grond, op kosten van Cantincrode, werd opgeruimd en er een voetbalveld op kwam. Voor de derde maal in 3 jaar was de club Cantincrode gered. Met ‘geleend’ groot materiaal werd de wildernis verwijderd en ontstond er met vele helpende handen een heus stadionnetje, met staantribune, aan de Dieseghemlei. Een clubhuis werd opgetrokken voorzien van 2 kleedkamers, gezellige toog en juke-box. Water moest nog wel van de overburen komen.

Het eerste lustrum (5-jarig jubileum) werd uiteraard niet gevierd met de klassieke ingrediënten: een receptie, voetbalwedstrijd en afsluitend bal. Neen, het werd een SPORTWEEK: voetbal, basketbal en uiteraard feesten. Basketten werd gedaan op Fort 4, het voetbaltornooi kreeg elftallen over de vloer uit Nederland, Duitsland, Suriname, Frankrijk, Oostenrijk en natuurlijk Cantincrode. S'avonds werd er gevierd in een reuzentent aan het kasteel Ten Dorpe. De sportpers streek neer in Mortsel en Cantincrode werd bekend tot ver buiten de gemeentegrenzen. Cantincrode had zijn start niet gemist. Er was geen weg terug. Onze club zou uitgroeien tot wat later zou genoemd worden “ HET ANDERLECHT van het SPORTVERBOND “. Met deze fameuze SPORTWEEK was het stadionnetje Dieseghemlei deftig ingewijd.

Reeds in die periode werd ‘den toog’ één van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Ook een welgekomen bron van inkomsten was de verhuur van het veld aan het team van De Gazet Van Antwerpen.

Sportief gezien was die tijd ook reeds een succes; spoedig klom Cantincrode van 3de naar 2de afdeling om reeds weinige seizoenen later te promoveren naar “Eerste” om daaruit nooit te “degraderen”. Dit woord is trouwens onvindbaar in onze clubgeschiedenis.

Aan de Diesehemlei ontstonden ook de welbekende ‘GOLIATH’ feesten, ontsprongen uit een populair brouwsel “ de Goliath”. Voor deze feesten werd ook een houten reus in elkaar getimmerd die jaarlijks geposteerd werd aan de inkom van de reuzenfeesttent.

Maar Cantincrode zou Cantincrode niet zijn als plots de gemeente de grond zou gebruiken om 2 scholen op de gronden te bouwen. We stonden letterlijk weer op straat. De oplossing kwam er ook via de gemeente Mortsel; onze uiteindelijke bestemming aan de Krijgsbaan werd gevonden. Deze gronden waren eigendom van het OCMW Antwerpen en werden via de gemeente gehuurd om te worden gebruikt voor het verdere bestaan van Cantincrode. Een speelterrein werd snel aangelegd met daarnaast enkele kleedkamers en een primitief, maar gezellig clubhuis. Een oude betonbaan naast het speelveld werd gebruikt als parkeerruimte en ingang. De omgeving kon echter als desolaat en afgelegen beschreven worden, een schril contrast tegenover het warme “Dieseghemnest”.

In de loop der jaren werd het speelveld, gelegen op het laagste punt van Mortsel, gedraineerd. Er kwam een muurtje langs de weg, een kleine staantribune en materiaalhok. Bomen werden aangeplant die momenteel nog het complex omsluiten en het geheel toch een gezellige intimiteit geven. Het voormalige ‘houten’ chalet werd vervangen door ons huidig clubhuis, voorzien van alle nodige faciliteiten o.a. ruim terras, handige barbecue, tennisterreinen, gezellige zandbak en speeltuin, petanque.... Het complex is ook omsloten door een “ringlaan” die zorgt voor een veilige aansluiting met de drukke Krijgsbaan.

Stilaan groeide Cantincrode uit van een voetbalclub tot één van de grootste multi-sport en cultuurverenigingen in Vlaanderen.

CANTINCRODE NU

VOETBAL

Op Cantincrode wordt elk weekend sport en ontspanning geboden aan een 300-tal sportievelingen verspreid over 3 senioren-, 3 veteranen- en 13 jeugdteams. Vanaf het seizoen 2004-05 zullen ook 2 damesteams in competite aantreden. Het is dan ook niet te onderschatten om dit alles in goede banen te leiden. De huidige accommodatie wordt ten volle benut en zit praktisch op haar maximum. Om die reden concentreren we ons momenteel dan ook op de verdere optimalisatie van de infrastructuur (verlichting op het B-terrein, degelijk oefenmateriaal,....). De ongebreidelde inzet van onze onbezoldigde leden zorgt ervoor dat alles aan democratische prijzen kan gehouden worden/ de eenvoudige pint aan den toog, maar ook de lidgelden evenals de verscheidene organisaties van de diverse elftallen.

De jeugd is de toekomst van onze club en deze krijgt dan ook ieder jaar opnieuw speciale aandacht: het seizoen start traditioneel met ons voetbalkamp waar steeds de basis van het dan lopend seizoen wordt gelegd. Het ganse jaar door wordt onze jeugd gevolgd door niet minder dan 50 onbezolgdigde medewerkers. Zij storten zich ieder jaar met volle overgave in de vervolmaking van de voetballende jeugd, maar evenzeer krijgen onze spelertjes een groot deel opvoeding mee. De geest van de jeugdbeweging is nooit veraf.

Naar de toekomst toe kunnen we alleen maar hopen dat voor ons de wind steeds uit de juiste richting blijft waaien. We twijfelen er echter niet aan dat het familiale karakter van onze club garant staat voor nog vele jaren succesvol sportplezier.

TENNIS

Tennis zit in de lift op Cantincrode. Ooit gestart door de voetballers, die om voetballoze zomers te overbruggen gingen tennissen, hoeft deze afdeling zich vandaag qua ledenaantal niet onder te doen voor de andere balsporten op onze club. Er zijn 4 tennisterreinen op gravel en somclay voorzien.  Alle terreinen voorzien met verlichting en er zijn 2 terreinen op kunstgras aangelegd op een multifunctioneel terrein.

Er kan het ganse jaar getennist worden doordat we beschikken over 2 all weather terreinen; onze fervente tennissers beoefenen immers heel de winter door hun favoriete sport in weer en wind. Naast oud komt zeker ook jong aan bod. Voor de jeugdspelers zijn er tennisstages, doorlopende tennistrainingen, een tenniskamp en nog veel meer.

Bovendien bereiden we de opleidingsmogelijkheden voor onze jeugd nog sterk uit. Zo zullen we vanaf volgend seizoen specifieke training organiseren voor onze getalenteerde jeugdspelers. De jeugd is de toekomst en dat hebben we op Cantincrode goed begrepen.

Naast jeugd steunt Cantincrode nog op 3 andere peilers: recreatie, competitie en integratie. Cantincrode geeft spelgelegenheid aan hen die enkel recreatief en ongedwongen een balletje willen slaan. Vooral de après-tennis: een pintje aan de toog, een babbeltje op het terras of een kaartje leggen. Maar ambitie en competitie kunnen we zeker ook verdragen. We organiseren een dubbel tornooi, nemen deel aan interclubcompetities, beker Claus, clubavonden....en zoveel meer.

Het is slechts een greep uit de waaier van mogelijkheden die Cantincrode biedt voor de tennisliefhebber.

Hierdoor is Cantincrode niet langer de voetbalclub “ met een beetje tennis in de zomer “. Meer en meer eisen we onze plaats op in het Antwerpse tennisgebeuren!!

VOLLEYBAL

Cantincrode en volleybal: geen eenvoudige combinatie! Niet alleen ontbreekt de nodige infrastruktuur binnen de club, bovendien moet er ook opgetoornd worden tegen de concurrentie van Koning Voetbal. Toch draait volleybal Cantincrode reeds meer dan 30 jaar mee in de Cantincrode familie. Dit heeft dan ook te maken door het enthousiasme van iedereen die ooit door de volleybal microbe werd gebeten. Eens de basisprincipes van opslag, receptie, setup en aanval onder de knie, laat het spelletje je niet meer los.

Ondanks de concurrentie van grotere clubs uit onze omgeving, zal Cantincrode zich toch blijven inzetten om zoveel mogelijk leden van onze club te laten kennismaken met volleybal. Het jaarlijks open recreatief tornooi is hiervoor een goede basis. Ook kan er gespeeld worden in een recreatieve of competitieve ploeg.

De absolute top bereiken is niet het hoofddoel. De bedoeling blijft om zoveel mogelijk spelers, elke week, ieder op zijn niveau, een aangename match te laten spelen.

Ook al bouwen we niet aan een topteam, resultaten worden toch behaald. In het jubileumjaar werd de meisjesploeg ongeslagen kampioen en promoveerden de herenploeg naar 4de afdeling. De fairplay beker werd ook door de tegenstanders aan Cantincrode toegespeeld. Een trofee die steeds gegeerd is op onze club. In 2008 komt de volleybalafdeling echt in beeld op Cantincrode. De aanleg van een beachterrein is een feit. Na het winterseizoen in de zaal houden onze spelers hun conditie op peil door te trainen en wekelijks te matchen in een interne ontspannende competitie. Niet alleen de volleyballeden kunnen gebruik maken van dit terrein, IEDER lid van Cantincrode mag zich wagen aan het ‘beachen’. Sinds kort is het beachterrein ook verhuurbaar aan niet-leden. Alle info is te vinden op deze site.

RECREATIE

Naast voetbal, tennis en volleybal, zagen ook wat bijkomende activiteiten het licht. Zo is er een petanquebaan en wordt er donderdagavond met een selecte groep gefietst. Enkele trouwgedienden zetten de kaartmiddagen-en avonden verder. 

CULTUUR

Cantincrode & cultuur zijn 2 begrippen die zeer nauw met elkaar verbonden zijn. Van kleinkunst optredens, voordrachten tot muziek optredens werden georganiseerd in de culturele centra te Mortsel en/of in ons clubhuis. Het aanbod was zeer variërend met binnen- en buitenlandse artiesten, toneel, kleinkunst, folk, pop, woelige sport-debatavonden, tentoonstellingen, free podia enz.

DAMES

Cantincrode en zijn vele dames. Het kon niet ontbreken. Een echte damesafdeling (no men allowed). Reeds vroeger en ook nu nog wordt er smalend verwezen als de ‘Peruchenclub’. Dit is een verwijzing naar het ‘verbale’ vermogen van de bestuursleden. Maar deze volwaardige onderafdeling van de recreatie heeft ook reeds zijn ‘pluimen’ verdiend. Constant ijveren deze dames ervoor dat de infrastruktuur op Cantincrode familie- en kindvriendelijk is en blijft.

Vele organisaties vinden plaats onder hun ‘vleugels’ zoals het jaarlijks Sinterklaasfeest, de Kerstmarkt, kooklessen, city trips en zeker niet te vergeten, voor de sloddervossen onder ons, ‘gevonden voorwerpen’ waarvoor ze maandelijks zorg dragen.

Hun ongebreidelde inzet voor de jeugd, de toekomst van Cantincrode, is dan ook niet te onderschatten. Een van hun jongste en knapste realisaties is de nieuwe kindvriendelijke speeltuin. Doe zo voort ‘Peruchkes’.